czwartek, 17 maja 2012

Ciasto anielskie

 Pyszne ciasto lekkie owocowe-

  * 5 szt jajka,
    * 1 szt budyń śmietankowy,
    * 1 łyzeczka proszek do pieczenia,
    * 200 g mąka,
    * 180 g cukier,
    * 1 puszka brzoskwinie,
    * 4 szt galaretki agrestowe,
    * 1 puszka gruszki w syropie,
    * 2 szt galaretka pomarańczowa,
    * 500 ml śmietana,
    * 1 szt czekolada gorzka


Do miski wbijamy całe jajka ,odrobinę soli i cukier. Miksujemy długo aż piana będzie ok 4 razy większa i będzie prawie biła a cukier nie będzie wyczuwalny. Mąkę  przesiewamy wraz z budyniem i proszkiem do pieczenia 1 łyżeczka . Dodajemy do ubitej piany i lekko mieszamy łyżką . Masę wlewamy na blaszkę . Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy 35 min .Wyciągamy z piekarnika i z tortownicy przewracamy do góry spodem i zostawiamy do wystygnięcia
Zielona masa.
Galaretki zielone ja kupiłam agrestowe  rozpuszczamy w gorącej wodzie .Gruszki odcedzamy z syropu i kroimy w kostkę  Gdy przestygnie dodajemy do niej kawałki pokrojonej gruszki . Gdy zacznie tężeć nakładamy  ją na biszkopt . Wkładamy do lodówki aby się zastygła. Pomarańczowa masa. Puszkę brzoskwiń wraz z syropem miksujemy. Następnie podgrzewamy i wsypujemy 2 galaretki pomarańczowe. Mieszamy aż galaretki się rozpuszczą. Gdy galaretka zacznie stęknąć nakładamy ją na zieloną galaretkę i wkładamy do lodówki. Masa jasno zielona . 500 ml śmietany ubijamy . Dwie galaretki rozpuszczamy w 1/2 szklance gorącej wody i 1 szklance podgrzanego syropu z gruszek .Galaretki mieszamy aż się rozpuszczą . Gdy będą zimne dodajemy je do bitej śmietany i jeszcze ubijamy . Nakładamy na pomarańczową galaretkę . Posypujemy tartą czekolada gorzką .Wstawiamy do lodówki .

1 komentarz: