środa, 8 kwietnia 2015

Muffiny z makiem

Muffiny to chyba najprostrze i najszybsze ciastka jakie można zrobić.
Do tego troszkę fantazji i powstają boskie uroczyste ciacha. Pasują na każdą imprezę , przyjęcie , święto.
Moje ciacha z są z dodatkiem maku a na górze maja dużą czapę z bitej śmietany .


Muffiny z makiem


składnki
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru drobnego
3 łyżki maku
aromat pomarańczowy '
2 jajka
jogurt naturalny 400g
100 g masła
ozdoba
śmietana 30%
barwnik
4 łyżeczki żelatyny
aromat pistacjowy

Masło wkąłdamy do garnuszka i stapiamy, odstawiamy do wystygnięcia.
Mak parzymy .
Do jednej miski wkładamy mąkę , proszek, mak, cukier i mieszamy .
Do drugiej miski wkładamy jogurt, aromat, jaja i stopione masło. Mieszamy.
Łączymy zawartość dwóch misek.
Nakładamy do papilotek po łyżce ciasta.
Pieczemy ok 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ubijamy śmietanę z cukrem. Dodajemy barwnik i aromat . Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody , wlewamy do bitej śmietany i ubijamy. Nakładamy masę do worka cukierniczego i ozdabiamy zimne muffiny. 





5 komentarzy:

  1. Fajne muffinki. Jakiego barwnika używasz?? tz w proszku czy żelu?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają jak choineczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mozna dodac mak ten gotowy w puszce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ponieważ mak ma być sypki mufinny są jak ciasto piegusek :)

      Usuń