- 1 szklanka ryż do sushi kupiec
- czarne oliwki,
- owoce goji,
- 0,25 ml ocet ryżowy,
- 1 łyżeczka cukier,
- 1/2 łyżeczki Sól,
- paluszki krabowe
- szynka wędzona wieprzowa Zimbo
Robimy zaprawę do ryżu 2,5 łyżki octu ryżowego,1/2łyzeczki soli 1 łyżeczka cukru -zagotowujemy mieszamy -powstaje zaprawa ,po ugotowaniu ryżu wlejemy ją do miski z ryżem
Płuczemy ryż do sushi, odsączamy, wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy zostawiamy na 10 minut. Podgrzewamy zawartość garnka aż do wrzenia. Następnie zmniejszamy płomień , gotujemy 15 minut i zostawiamy garnek nie odkrywając pokrywki na kolejne 10 minut Następnie przekładamy do miski i należy polać zaprawą zagotowaną z cukru, soli i octu
Na macie do zwijania sushi układamy plasterek szynki musi myć dość długi i nie porwany nakładamy ryż wzdłuż szynki układamy paluszek krabowy jak plasterek szynki jest długi zmieszczą się dwa paluszki i za pomocą maty zwijamy .Kroimy ostrym nożem .Ozdabiamy plasterkiem oliwki i owocem goji. Podajemy posypane szczypiorkiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz