- 1 szklanka ryż do sushi kupiec
- szczypiorek,
- szynka wędzona wieprzowa Zimbo
- 0,25 ml ocet ryżowy,
- 1 łyżeczka cukier,
- 1/2 łyżeczki Sól
Robimy zaprawę do ryżu 2,5 łyżki octu ryżowego,1/2łyzeczki soli 1 łyżeczka cukru -zagotowujemy mieszamy -powstaje zaprawa Płuczemy ryż, odsączamy, wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy zostawiamy na 10 minut. Podgrzewamy zawartość garnka aż do wrzenia. Następnie zmniejszamy płomień , gotujemy 15 minut i zostawiamy garnek nie odkrywając pokrywki na kolejne 10 minut Następnie przekładamy do miski i należy polać zaprawą zagotowaną z cukru, soli i octu. Bierzemy długie plasterki szynki nakładamy ryż i za pomocna maty zwijamy . Tniemy na kawałki .Układamy na talerzu ozdabiamy oliwką czarną z której robimy oczy i uśmiech . Następne kawałki posypujemy szczypiorkiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz