niedziela, 17 czerwca 2012

Bułeczki prowansalskie

Bułeczki prowansalskie -drożdżowe bułeczki  ziołami prowansalskimi -polecam na śniadanko
składniki
     1/2 kg mąka,
    2 łyżeczki zioła prowansalskie Kamis
    Sól,
    5 łyżek oliwa,
    4 łyżki mleko,
    3 łyżki mak,
    1/2 kostki drożdże
    jajko

do miski kruszymy drożdże dodajemy ciepłe mleko  ok 4 łyżki ,łyżeczkę cukru -mieszamy . Dodajemy ok 1 łyżki mąki .Nakrywamy ręcznikiem odstawiamy do wyrośnięcia . Do dużej miski wsypujemy 1/2 kg mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn ,sól do smaku , wodę i zioła prowansalskie . Wyrabiamy ciasto ,dodajemy oliwę . Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia . Gdy ciasto pięknie nam wyrośnie formujemy bułeczki i układamy je na blasze. Smarujemy jajkiem i posypujemy makiem . Pieczemy  w piekarniku w 180 stopniach ok 20 min .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz