Bardzo smaczna - tajemnica tkwi w kapuście należny ja dobrze przyrządzić .
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem
składniki
1/2 szt czerwona kapusta
1 szt cebuli czerwonej
1/2 szt cebuli białej
2 marchewki
Sól morska
pieprz biały
ocet winny
cukier
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany
Kapustę kroimy bardzo cienkie i drobno. Solimy ją dodajemy pieprz i odrobinę cukru. Mieszamy Dodajemy troszkę octu winnego. dobrze ugniatamy ręką - mieszamy. Odstawiamy na ok 15 min. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce małe oczka. Do kapusty dodajemy marchewkę. Cebule drobno siekamy. Solimy i ugniatamy ręką aby zmiękła odstawiamy ją na ok 10 min. Składniki łączymy z z sobą. Dodajemy majonez i śmietanę -mieszamy dobrze łyżą. Surówkę wkładamy do lodówki na ok 30 min .
Zapowiada się bardzo smacznie! :-)
OdpowiedzUsuńwitam! - czy zamiast śmietany mogę dodać jogurt ,-będzie mniej kalorycznie... pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak jogurt jak najbardziej a majonez może być light
Usuń