wtorek, 2 kwietnia 2013

Mój sernik na zimno

 Ten sernik zawsze wychodzi i jest pyszny aksamitny . Polecam wszystkim.
 
 Mój serniczek na zimno

 1 kg sera mielonego 1 wiaderko
    2 szt galaretka truskawkowa,
    4 łyżeczki żelatyna,
    3/4 szklanki cukru pudru
    truskawki,
    cukier waniliowy,
    200 ml śmietany 30 %,
    Biszkopt,
    1 szklanka mąki
    1 szkl cukru
    1 łyżeczka proszek do pieczenia,
    2 jajka


Najpierw pieczemy biszkopt w tortownicy w której będzie sernik. Ubijamy białka z cukrem na sztywna pianę. Dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy biszkopt ok 25 min w 200 stopniach. Zimny biszkopt układamy w tortownicy i kropimy sokiem owocowym. Trzy krotnie mielony ser - taki z wiaderka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dolewamy śmietanę i letnią żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody. Wszystko miksujemy i wlewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki na ok 3 godziny. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody -odstawiamy. Na twardym serze układamy truskawki i zalewamy tężącą galaretką. Wstawiamy do lodówki.






4 komentarze:

  1. Mmm... Z galaretką... Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O taki przepis mi chodziło na pewno zrobię na święta pyszne wygląda pozdrawiam Karol

    OdpowiedzUsuń
  3. Biszkopt z dwóch jajek i całej szklanki cukru i maki???

    OdpowiedzUsuń