Mój serniczek na zimno
1 kg sera mielonego 1 wiaderko
2 szt galaretka truskawkowa,
4 łyżeczki żelatyna,
3/4 szklanki cukru pudru
truskawki,
cukier waniliowy,
200 ml śmietany 30 %,
Biszkopt,
1 szklanka mąki
1 szkl cukru
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
2 jajka
Najpierw pieczemy biszkopt w tortownicy w której będzie sernik. Ubijamy białka z cukrem na sztywna pianę. Dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy biszkopt ok 25 min w 200 stopniach. Zimny biszkopt układamy w tortownicy i kropimy sokiem owocowym. Trzy krotnie mielony ser - taki z wiaderka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dolewamy śmietanę i letnią żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody. Wszystko miksujemy i wlewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki na ok 3 godziny. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody -odstawiamy. Na twardym serze układamy truskawki i zalewamy tężącą galaretką. Wstawiamy do lodówki.
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńMmm... Z galaretką... Pycha! :)
OdpowiedzUsuńO taki przepis mi chodziło na pewno zrobię na święta pyszne wygląda pozdrawiam Karol
OdpowiedzUsuńBiszkopt z dwóch jajek i całej szklanki cukru i maki???
OdpowiedzUsuń