Pomysł na mini pizze w kształcie pierożków . Podane z sosem czosnkowym i ketchupem .
składniki
ciasto na pizzę,
1/2 kostki drożdże,
1/2 kg mąka,
Sól,
3 łyżki olej kujawski,
2 łyżeczki cukier,
1/2 szklanki mleko,
Nadzienie,
1 szt cebula,
Przyprawa do pizzy,
wędlina,
20 dag ser zółty,
1 szt pasta pomidorowa
Robimy ciasto drożdżowe. W misce robimy rozczyn. Kruszymy drożdże dodajemy 2 łyżeczki cukru ,mieszamy dolewamy trochę ciepłego mleka mieszamy posypujemy mąką ok 2 łyżeczki i odstawiamy do wyrośnięcia .Do dużej miski wsypujemy ok 1/2 kg mąki solidy do smaku . Dodajemy wyrośnięty rozczyn .Mieszamy dodajemy mleko lub wodę i olej .Wyrabiamy ciasto . Formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta odcinamy mały kawałek i rozwałkowujemy go na okrąg . Smarujemy pastą pomidorową posypujemy przyprawą do pizzy . Dajemy na środek pokrojoną wędlinę ,cebulkę i ser zółty zlepiamy w pieroga. Robimy tak do wykończenia ciasta . Pierogi układamy na blasze. Pieczemy ok 20 min w 200 stopniach . Podajemy z ketchupem i sosem czosnkowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz