środa, 22 sierpnia 2012

Papryka marynowana według Iwy

Pyszna delikatna papryka na zimę .
składniki


    2 kg papryka czerwona,
    8 szkl woda,
    1 szkl ocet 10 %,
     6 łyżek cukier,
    1 łyżka Sól,
    1 szt cebula,
    liść laurowy,
    ziele angielskie Prymat,
    2 łyżki gorczyca,
    8 łyżki olej

Papryki czerwone myjemy wyciągamy gniazda nasienne i wycinamy białe błonki. Kroimy w dość szerokie paski. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok 5 min .  Gotujemy zalewę . 2 litry wody , 1 szkl octu 10 procent ,cukier sól pokrojona cebula kilka listków laurowych ziela angielskiego pieprzu .zagotowujemy . Zalewę studzimy . Do słoików układamy sparzoną paprykę dodajemy trochę gorczycy . Zalewamy zimną zalewą nie do końca na wierzch wlewamy po łyżce oleju. Zakręcamy pasteryzujemy ok 15 min .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz