czwartek, 6 września 2012

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i ciecierzycą

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i ciecierzycą .Lekka smaczna zdrowa .

składniki
1 woreczek ryżu białego Kupiec
1 puszka tuńczyk w oleju
ciecierzyca ok 1/2 puszki
papryka marynowana kilka kawałków
pieprz świeżo mielony Kamis


Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolone wodzie . Po ugotowaniu odcedzamy wyciągamy z woreczka i studzimy .
Tuńczyka lekko odcedzamy z nadmiaru oleju na sitku i dodajemy do zimnego ryżu .Paprykę marynowaną odcedzamy z zalewy kroimy drobno dodajemy do ryżu .Ciecierzycę odsączamy z zalewy i dodajemy do sałatki. składniki mieszamy razem . doprawiamy sola i pieprzem świeżo mielonym do smaku . Odstawiamy na ok 10 min i podajemy



1 komentarz:

  1. Będę jutro robić tę sałatkę na zajęciach praktycznych w szkole. Mam nadzieję, że się uda :)

    OdpowiedzUsuń