Aromatyczne jesienna danie dla całej rodziny. Lekkie i zdrowe .
składniki
1 woreczek ryż dziki Kupiec
1 woreczek ryż brązowy Kupiec
1/2 szt kalafior,
2 szt pierś z kurczaka,
1 garść szpinaku,
1 szt marchewka,
1 cebula czerwona,
1 łyżka oleju rzepakowego
1 bakłażan,
1 łyżeczka papryka słodka,
1 łyżeczka czosnek granulowany,
1/2 łyżeczki kolendra Kamis
1/3 łyżeczki tymianek Kamis
1/3 łyzeczki rozmaryn Kamis
pieprz biały
Bakłażan myjemy i kroimy w plasterki. Następnie solimy z dwóch stron i odstawiamy na ok 10 min . Po tym czasie płuczemy go osuszamy i grillujemy na patelni grillowej.
Ryż dziki i ryż brązowy gotujemy w osolonej wodzie . Po ugotowaniu mieszamy ryże z sobą .
Kalafior obieramy kroimy w różyczki ,marchewkę obieramy i gotujemy na parze.
Cebule siekamy drobno.
Pierś z kurczaka solimy doprawiamy pieprzem i papryką słodką odstawiamy na ok 10 min . Następnie kroimy w kosteczkę.
Na patelni na oleju podsmażamy cebulkę dodajemy pokrojoną w kosteczkę pierś z kurczaka .Smażymy. Gdy mięso jest gotowe dodajemy listki szpinaku -smażymy .Kolejno dodajemy ryże. Mieszamy . Dodajemy pokrojoną marchewkę i kalafior. Mieszamy . Doprawiamy czosnkiem ,tymiankiem ,kolendrą i odrobina rozmarynu . Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Wykładamy na bakłażana.
Do doprawienia potrawy użyłam nowości kamis Kulinarne inspiracje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz