wtorek, 30 października 2012

Jesienny kwiat -ryż z jesiennymi warzywami

 Aromatyczne jesienna danie dla całej rodziny. Lekkie i zdrowe .
składniki


    1 woreczek ryż dziki Kupiec
    1 woreczek ryż brązowy Kupiec
    1/2 szt kalafior,
    2 szt pierś z kurczaka,
    1 garść szpinaku,
    1 szt marchewka,
    1 cebula czerwona,
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1  bakłażan,
    1 łyżeczka papryka słodka,
    1 łyżeczka czosnek granulowany,
    1/2 łyżeczki kolendra Kamis
    1/3 łyżeczki tymianek Kamis
    1/3 łyzeczki rozmaryn Kamis
    pieprz biały




Bakłażan myjemy i kroimy  w plasterki. Następnie solimy z dwóch stron i odstawiamy na ok 10 min . Po tym czasie płuczemy go osuszamy i grillujemy na patelni grillowej.
Ryż dziki i ryż brązowy gotujemy w osolonej wodzie . Po ugotowaniu mieszamy ryże z sobą .
Kalafior obieramy kroimy w różyczki ,marchewkę obieramy i gotujemy na parze.
Cebule siekamy drobno.
Pierś z kurczaka solimy doprawiamy pieprzem i papryką słodką odstawiamy na ok 10 min . Następnie kroimy w kosteczkę.
Na patelni na oleju podsmażamy cebulkę dodajemy pokrojoną  w kosteczkę pierś z kurczaka .Smażymy. Gdy mięso jest gotowe dodajemy listki szpinaku -smażymy .Kolejno dodajemy ryże. Mieszamy . Dodajemy pokrojoną marchewkę i kalafior. Mieszamy . Doprawiamy czosnkiem ,tymiankiem ,kolendrą i odrobina rozmarynu . Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Wykładamy na bakłażana.


Do doprawienia potrawy użyłam  nowości kamis  Kulinarne inspiracje




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz