wtorek, 26 marca 2013

Jabłkowo-cynamonowe ślimaczki

Zapachu cała dom , syn czeka i co minutkę pyta mamusi już się upiekły ???  Wyszły  z piekarnika . Mamusi już mogę jeść jeszcze nie są gorące - Mamusiu już ?  -  no dobra tylko żeby cię  potem brzuch nie bolał nie !! Ale pycha - Mamusi mogę jeszcze jedno - no tak tylko żeby cię brzuch nie bolał ........



Jabłkowo-cynamonowe ślimaczki


składniki

1/2 kostka margaryny Kasia
2 jajka
50 dag mąki
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
przecier jabłkowy 1 litr
cynamon
drożdże 50 g
sól szczypta
1 szklanka ciepłego mleka
cukier 6 łyzek
cukier puder na lukier

Do 1 szklanki mleka dajemy pokruszone drożdże i 3 łyżki cukru , mieszamy posypujemy mąka i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę dodajemy cukier mąkę ziemniaczana szczyptę soli i lekko mieszamy . wlewamy resztę ciepłego mleka roztopiona Kasię, żółtka i rozczyn z drożdży . Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na ok 45 min do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy smarujemy ciasto musem jabłkowym i posypujemy cynamonem. Zwijamy w roladę i kroimy w plastry . Układamy na blasze i zostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Ślimaczki można tez polukrować.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz