Zapachu cała dom , syn czeka i co minutkę pyta mamusi już się upiekły ??? Wyszły z piekarnika . Mamusi już mogę jeść jeszcze nie są gorące - Mamusiu już ? - no dobra tylko żeby cię potem brzuch nie bolał nie !! Ale pycha - Mamusi mogę jeszcze jedno - no tak tylko żeby cię brzuch nie bolał ........
Jabłkowo-cynamonowe ślimaczki
składniki
1/2 kostka margaryny Kasia
2 jajka
50 dag mąki
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
przecier jabłkowy 1 litr
cynamon
drożdże 50 g
sól szczypta
1 szklanka ciepłego mleka
cukier 6 łyzek
cukier puder na lukier
Do 1 szklanki mleka dajemy pokruszone drożdże i 3 łyżki cukru , mieszamy
posypujemy mąka i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia. Do dużej miski
przesiewamy mąkę dodajemy cukier mąkę ziemniaczana szczyptę soli i lekko
mieszamy . wlewamy resztę ciepłego mleka roztopiona Kasię, żółtka i
rozczyn z drożdży . Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na ok 45 min do
wyrośnięcia. Rozwałkowujemy smarujemy ciasto musem jabłkowym i
posypujemy cynamonem. Zwijamy w roladę i kroimy w plastry . Układamy na
blasze i zostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy białkiem i posypujemy
cukrem. Ślimaczki można tez polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz