Taki obiadek serwujemy sobie jak stwierdzimy - Od dziś odchudzam się :)
Poważnie zdrowe , szybkie , smaczne .
Wegetariański obiadek z ryżem i selerem naciowym
składniki
1 szt seler,
15 dag pieczarek
1 woreczek ryż brązowy,
pieprz kolorowy ziarnisty
4 łyżki kukurydzy
1/2 szt por (biała część),
sos sojowy,
1 łyżka oleju lnianego
Na patelni na oleju podsmażamy pokrojonego w cieniutkie plasterki por. Mieszamy. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Ryż brązowy gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy. Na patelnie z pieczarkami dodajemy pokrojonego selera naciowego-mieszamy. Po ok 3 min dodajemy ryż. Mieszamy , dodajemy kukurydzę , doprawiamy pieprzem i sosem sojowym do smaku. Podajemy na ciepło.
Lubię takie jednogarnkowe bogactwo smaku i witamin - wygląda wyśmienicie;)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńOlej lniany podany w przepisie jest używany do smażenia? Nie radzę ;) lepiej użyć zwykły słonecznikowy, lniany zachowuje swoje właściwości tylko kiedy jest zimny (do twarogu, sałatek itd).
OdpowiedzUsuń