piątek, 17 maja 2013

Humus z czerwonej fasoli

Coś zdrowego , coś pysznego , coś szybkiego w zrobieniu. Polecam taką pastę na kanapki , do każdego rodzaju pieczywa. 

Humus z czerwonej fasoli

składniki

    25 dag czerwona fasola,
    2 łyżki sezam,
    olej sezamowy,
    papryka słodka mielona
    papryka ostra
    Sól morska
    2 ząbki czosnek

Fasole moczymy najlepiej całą noc. Wymieniamy wodę i gotujemy fasolę do miękkości. Po ugotowaniu miksujemy ją na pastę. Dodajemy wyciśnięty czosnek , olej sezamowy , sól morską  i papryki do smaku. Jeszcze raz miksujemy. Jeżeli jest bardzo gęsta dodajemy odrobinę wody i miksujemy. Sezam prażymy na suchej patelni. Pastę wykończamy sezamem , którego rozprowadzamy łyżką - nie miksujemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz