piątek, 17 maja 2013

Buraczki z żurawiną

Przystawka do obiadu . Zdrowa smaczna , dbajmy o zdrowie wiosną przyda się na wakacje :)
Surówka powstała w ramach testowania produktów żurawina firmy Kresto i oleju rzepakowego Rapso.

Buraczki z żurawiną
składniki

    3 buraki,
    1 szt cebula,
    olej rzepakowy Rapso
    żurawina suszona Kresto
    pieprz kolorowy ziarnisty
    Sól morska
    sok z cytryny

Buraczki dobrze myjemy , szorujmy. Gotujemy do miękkości. Ugotowane obieramy z skórki i studzimy. Zimne ścieramy na tarce duże oczka. Cebule obieramy i siekamy drobno. Łączymy cebule z buraczkami i żurawiną. Mieszamy. solimy do smaku , doprawiamy pieprzem. Dodajemy sok z cytryny i olej rzepakowy. Wszystko mieszamy i studzimy.



Wykorzystana żurawina Kresto jest słodziutka i wspaniale uzupełnia się z buraczkiem .



Produkt naturalny dla odżywiających się świadomie.
Rzepak jest poddawany delikatnemu tłoczeniu, ale bez ekstrakcji.
Uszlachetnienie następuje w naturalny, fizyczny sposób - bez dodawania środków chemicznych.
Rapso jest olejem jadalnym bez cholesterolu.
Zawiera ok. 60% (+/- 2%) prostych nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwasów olejowych).
Ponad 30% złożonych nienasyconych kwasów tłuszczowych (np. kwas linolowy) zawartych w Rapso jest wartych polecenia ze względów żywieniowych.
Uniwersalny olej jadalny do stosowania w nowoczesnej kuchni.
Do chrupkich sałatek, do gotowania, duszenia, pieczenia i smażenia frytek.
Szklana butelka chroniąca zawartość przed światłem zapewnia wysoką jakość produktu i jest przyjazna dla środowiska.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz