wtorek, 14 lipca 2015

Haluszki z białym serem

Szybkie smaczne danie . Regionalne w Bieszczadach . Troszkę mąki, jajek i biały ser. Mamy syty smaczny obiad dla całej rodziny. Można podać na słodko z cukrem lub na słono dodając sól i pieprz do smaku .

Haluszki z białym serem 

składniki
składniki

 2 jajka
sól
mąka
25 dag sera białego
pieprz kolorowy
masło ok 2 łyżki 

 
 Do miski wbijamy 2 jajka i dodajemy sól do smaku. Mieszamy aby jajka lekko się rozbiły. Dosypujemy mąkę ciągle mieszając aż powstanie dość gęste ciasto. W garnku zagotowujemy wodę z solą . Za pomocą widelca ściągamy ciasto do wrzątku. Tworząc długie poszarpane kluski.  Po wypłynięciu klusek gotujemy jeszcze ok 2 min.  Wyławiamy kluski do czystej miski polewamy klarowanym masłem. Nakładamy na talerze i posypujemy twarogiem. Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. 




 

6 komentarzy:

  1. Lubię kluski :D
    U mnie mama robiła z jajek, mleka i wody i też później podsmażała na maśle- pycha :) Ale takich, jak Twoje nie jadłam - muszę nadrobić, tym bardziej, że dawno żadnych kluseczem nie robiłam :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszny i ekspresowy obiad! Dziękuję bardzo za przepis, tak proste, a jak pyszne :) Ja jeszcze ułożyłam obok pomidory z cebulą i posypałam makaron dodatkowo szczypiorkiem, więc kolorystycznie prezentowało się pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak szczypiorek bardzo pasuje cieszę się smakowało pozdrawiam

      Usuń
  3. Świetny przepis, kluski wyglądają bardzo apetycznie! Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń