1 maja zaczyna się sezon na szczupaki. Nie widzę inaczej żeby w mojej kuchni zabrakło tej o to ryby. Maż nie zawiódł rybka jest. a co z rybki wyszło kilka pysznych dań . Pierwsze zrobiłam szaszłyki w cynamonowym dymie.
Szaszłyki z szczupaka z bakłażana.
składniki
1 szt szczupak,
1 szt bakłażan,
1 szt cebula,
2 ząbki czosnek,
5 liści czosnek niedźwiedzi,
Kucharek - uniwersalna,
papryka słodka mielona
kora cynamonu Royal brand
koperek suszony
Szczupaka świeżego nie mrożonego myjemy osuszamy. Następnie skrobiemy z łusek i usuwamy wnętrzności. Filetujemy i kroimy w dużą kostkę. Szczupak ma specyficzny smak dlatego warto go zamarynować. Do miski wlewamy 2 łyżki oleju dodajemy pokrojoną cebulę, posiekany czosnek , pokrojony czosnek niedźwiedzi, przyprawę uniwersalną ,paprykę słodką i suszony koperek. Mieszamy wcierając marynatę w mięso i odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę. Bakłażana kroimy w kostkę solimy i odstawiamy na ok 10 min - płuczemy i osuszamy. Na patyczki wcześniej namoczone w odzie nakładamy mięso i bakłażana. Do żaru w grillu dodajemy trochę kory cynamonu i wędzimy szaszłyki
gotowe szaszłyki
do żaru dodajemy troszkę kory cynamonu będzie super zapach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz