Pizze doprawiłam mieszanka ziół prowansalskich firmy NMR
Pizza na bogato
składniki
ciasto drożdżowe
3 szklanki mąki
5 dag drożdży
Sól
3 łyżki mleka
2 łyżki oleju
woda
5 szt korniszony
sos pomidorowy
szczypiorek
10 szt pieczarek marynowanych
15 dag kiełbasy
15 dag sera zółtego
3 ząbki czosnek
1/2 szklanki śmietany 18 proc
zioła prowansalskie NMR
1 szt cebula
2 szt pomidora
1 zielony ogórek
Robimy ciasto. W misce mieszamy pokruszone drożdże z mlekiem i odrobina cukru. Następnie dodajemy mąkę, sól do smaku , olej i wodę . Wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i dajemy na blachę. Smarujemy sosem pomidorowym posypujemy ziołami prowansalskimi i wstawiamy do piekarnika na ok 5 min. Pieczarki i korniszony kroimy w plasterki. Cebule kroimy w piórka. Ser ścieramy , szczypior kroimy. Kiełbasę kroimy w plasterki.
Na podpieczone ciasto układamy plasterki kiełbasy , pieczarek ,cebuli ,korniszona , pomidorów i ogórków. wstawiamy do piekarnika , kiedy boki ciasta zarumienią się posypujemy ciasto serem i jeszcze wstawiamy do piekarnika. Kiedy ser stopi się pizza jest gotowa. Robimy sos mieszając wyciśnięty czosnek z śmietana i sola do smaku. Pizze posypujemy szczypiorkiem , ziołami prowansalskimi i dekorujemy sosem czosnkowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz