czwartek, 20 czerwca 2013

Surówka z młodej kapusty z olejem z pestek dyni.

Kolejny test mini olejów Biolevita. Kto nie wie proszę poczytać moje wcześniejsze posty .


Olej z pestek dyni powstaje w wyniku starannego wyselekcjonowania pestek dyni. Charakteryzuje się ciemno-zieloną barwą o orzechowym smaku i zapachu. Idealnie nadaje się do sałatek, surówek, dipów, zup i innych potraw przyrządzanych na zimno. Ponadto olej z pestek dyni jest świetnym dodatkiem do deserów.
Olej z pestek dyni zapewnia ochronę przed wolnymi rodnikami, co sprawia że opóźnia procesy starzenia, spożywanie oleju obniża ryzyko wystąpienia chorób serca. Swoją niezwykłą popularność zawdzięcza również, dzięki pomocy w leczeniu prostaty, dróg moczowych.
Dzięki tłoczeniu na zimno olej z pestek dyni zachowuje swoje naturalne właściwości. Jest bogatym źródłem witamin, zawiera witaminy A, E, C, D, a także betakaroten, lecytynę.



Surówka z młodej kapusty z olejem z pestek dyni.


składniki
  1/2 szt młoda kapusta
    1  marchewka
    1  cebula
    olej z pestek dyni
    Sól morska
    2  pomidory
    1 kawałek selera

Młoda kapustę myjemy osuszamy i kroimy drobno. Marchewkę i mały kawałek selera obieramy i ścieramy na tarce małe oczka. Cebule obieramy i siekamy drobno. Pomidora myjemy osuszamy i kroimy w małą kostkę. Składniki mieszamy z sobą. Solimy do smaku. Dodajemy olej z pestek z dyni i mieszamy. Sałatkę chłodzimy.






Polecam samo zdrowie i pyszny smak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz