wtorek, 18 czerwca 2013

Szaszłyki drobiowe z szparagami i truskawkami

 Sezon grillowy rozpoczęty. W mojej kuchni dziś szaszłyki z sezonowych owoców i warzyw.
wszystko wykończone pyszną polewą gastronomiczną.

Glassa Gastronomica Ponti to polewa na bazie octu balsamicznego z Modeny. Jest to gęsty, skarmelizowany ocet o niskiej kwasowości. Jego gęsta, kremowa konsystencja i ciemnobrązowa barwa sprawiają, że idealnie nadaje się do zdobienia sałatek, gotowanych warzyw oraz dekoracji wszelkiego rodzaju mięs i sera. Przyjemny, wyważony, słodko-kwaśny smak Glassy świetnie współgra też z lodami i owocami.



Skład:
moszcz winny koncentrowany i gotowany, ocet balsamiczny z Modeny 49% (ocet winny, moszcz winny koncentrowany gotowany, barwnik: karmel E150d; przeciwutleniacz: dwutlenek siarki), zagęszczacz, modyfikowana skrobia kukurydziana, E415 guma ksantanowa

Szaszłyki drobiowe z szparagami i truskawkami

    1 szt pierś z kurczaka
    15 dag truskawek świeżych
    5 szt szparagów
    przyprawa do grilla Kamis
    oliwa z oliwek
    polewa gastronomiczna Ponti

Szparagi obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru i soli. Po ugotowaniu odcedzamy i kroimy w kawałki. Truskawki myjemy obieramy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Dodajemy do niej przyprawę do grilla i oliwę z oliwek - marynujemy ok 15 min. Następnie na patyczki do szaszłyków nakąłdamy szparagi, truskawki i kawałki mięsa. Grillujemy. Polewamy  polewa gastronomiczną na bazie octu balsamicznego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz