Kruchy jabłecznik z posypką orzechową
1 kg jabłek2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki cukru do ciasta
3 szklanki mąka
1 kostka masło
2 szt jajko
Sól
4 łyżki cukru do jabłek i białek
1 łyżeczka proszek do pieczenia
starte orzechy laskowe BackMit
Robimy ciasto kruche. Na stolnicę wsypujemy 3 szklanki mąki. Dodajemy dwa żółtka , proszek do pieczenia. Mieszamy dodajemy cukier 1/2 szklanki i odrobinę soli, dodajemy pokrojone zimne masło. szybko siekamy i urabiamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę. Jabłek obieramy i kroimy w plasterki cukrzymy i posypujemy cukrem. Mieszamy i odstawiamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkowujemy i wkładamy na tortownicę. Nakłuwamy widelcem układamy jabłka.Następnie kładziemy następną warstwę rozwałkowanego ciasta. Nakłuwamy wierzch ciasta. Białka ubijamy z odrobiną soli i cukrem do smaku. Na ciasto wykładamy piane i posypujemy tartymi orzechami. Ciasto nakrywamy papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok 40 min.
Przepysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń