poniedziałek, 17 czerwca 2013

Kruchy jabłecznik z posypką orzechową

 Kiedy mąż ma ochotę na coś słodkiego w moim domu pojawia się jabłecznik . Dziś z orzechową posypką .

Kruchy jabłecznik z posypką orzechową

    1 kg jabłek
    2 łyżeczki cynamonu
    1/2 szklanki cukru do ciasta
    3 szklanki mąka
    1 kostka masło
    2 szt jajko
    Sól
    4 łyżki cukru do jabłek i białek
    1 łyżeczka proszek do pieczenia
    starte orzechy laskowe BackMit


Robimy ciasto kruche. Na stolnicę wsypujemy 3 szklanki mąki. Dodajemy dwa żółtka , proszek do pieczenia. Mieszamy dodajemy cukier 1/2 szklanki i odrobinę soli,  dodajemy pokrojone zimne masło. szybko siekamy i urabiamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę. Jabłek obieramy i kroimy w plasterki cukrzymy i posypujemy cukrem. Mieszamy i odstawiamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkowujemy i wkładamy na tortownicę. Nakłuwamy widelcem układamy jabłka.Następnie kładziemy następną warstwę rozwałkowanego ciasta. Nakłuwamy wierzch ciasta. Białka ubijamy z odrobiną soli i cukrem do smaku. Na ciasto wykładamy piane i posypujemy tartymi orzechami. Ciasto nakrywamy papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok 40 min.





1 komentarz: