Kuchnia śródziemnomorska jest najzdrowszą kuchnią na świecie.
Podstawę tej kuchni stanowią ryby, owoce morza, świeże warzywa, owoce.
W kuchni śródziemnomorskiej królują aromatyczne zioła oraz oliwa z oliwek. Charakteryzuje ją niska kaloryczność, korzystny wpływ na układ krążenia i lekkość.
Każdy kraj basenu Morza Śródziemnomorskiego jest znany z przynajmniej
kilku charakterystycznych i produktów.
Najpopularniejsze w Grecji
specjały to: feta, gyros, mousaka, sos tzatziki, i grecka wódka -
ouzo.
Przysmaki z Włoch to głównie potrawy mączne, takie jak spaghetti,
lasagne, pizza oraz włoskie sery parmezan, gorgonzola, mozzarella.
Najpopularniejszymi specjałami kuchni francuskiej są:
sery camembert, brie, roquefort, ślimaki, a także ratatouille oraz tarty.
Tradycyjne dania
kuchni z Hiszpanii to paella, gazpacho-chłodnik na bazie pomidorów- ,
fabada, sangria
Kuchnia marokańska wyróżnia się kuskusem zupą z soczewicy oraz kebabem z jagnięciną.
Teraz mamy już obraz kuchni Śródziemnomorskiej , mogę przejść do setna.
Otrzymałam przepyszna paczkę z produktami właśnie z tej kuchni . W paczce mamy :
1.Valfruta passata 500 ml http://www.indexfood.pl/cms/brand/valfrutta/product
2.Valfrutta krojone pomidory 425 ml http://www.indexfood.pl/cms/brand/valfrutta/product
3. Olitalia extra vergine 1l http://www.olitalia.pl/cms/brand/olitalia/product
4.Olitalia olej ryżowy 1l http://www.olitalia.pl/cms/brand/olitalia/product
5. Arrighi spaghetti 500g http://www.arrighi.pl/cms/brand/arrighi/product
6.Arrighi penne rigate 500g http://www.arrighi.pl/cms/brand/arrighi/product
7.Limmi cytrynka http://www.limmipolska.pl/cms/brand/limmi/product
8. Glassa gastronomica Ponti http://www.octyponti.pl/cms/brand/ponti/product
9 Suszone pomdory w oleju Ponti http://www.octyponti.pl/cms/brand/ponti/product
10. Callipo w oliwie z oliwek http://www.callipo.com/index.php?lang=en
11. Sunquick pomarańcza http://www.sunquick.com.pl/cms/brand/sunquick/product
Głowa boli :) mam pomysły ,będą pyszne lekkie dania .
Zaglądajcie na mój blog , będzie smacznie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz