wtorek, 9 lipca 2013

Pierś z kurczka na boćwinie z sosem poziomkowym

Bardzo lubię połączenie warzyw , mięs z owocami o to moje nowe odkrycie .

Pierś z kurczaka na boćwinie z sosem poziomkowym

składniki


    2 szt pierś z kurczaka
    1 garść boćwiny
    1 łyżka masła
    Sól morska
    pieprz czarny świeżo mielony
    papryka słodka mielona Kamis
    chilli pieprz Cayenne
    1 szklanka poziomki
    2 łyżki octu balsamicznego
    miód do smaku

Pierś z kurczaka myjemy osuszamy. Doprawiamy sola ,pieprzem , papryka i chilli. Grillujemy na grillu lub patelni grillowej. Poziomki miksujemy , dodajemy ocet balsamiczny , odrobinę oleju, soli i dosładzanym miodem do smaku. Sos mocno chłodzimy. Boćwinę myjemy i wkładamy na kilka sekund na patelnię z roztopionym masłem. Proces ten musi trwać kilka sekund ponieważ dłuższe smażenie spowoduje ,że liście skurczą się. Na koniec solimy. Liście wykładamy na talerz na nich układy kawałki kurczaka i polewamy zimnym sosem .


2 komentarze:

  1. Nie jadłam jeszcze sosu poziomkowego, ale zapowiada się pysznie w takim połączeniu.

    OdpowiedzUsuń
  2. sos bardzo mnie zaciekawił, nie złe połączenie:)

    OdpowiedzUsuń