Kolejny przepis z makaronu gryczanego, bardzo mi posmakował i jest zdrowy - ale o tym pisałam już w poprzednim poście.
Szczupak z makaronem gryczanym
składniki
1/2 opakowania makaronu gryczanego
pomidorki cherry
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
1 filet szczupaka
Sól morska
przyprawa uniwersalna
2 łyżki oleju rzepakowego
koperek
sok z limonki
4 łyżki wina białego
Filet z szczupaka myjemy osuszamy i kroimy w kostkę. Do miski dajemy przyprawę uniwersalna ,olej rzepakowy , suszone pomidory z czosnkiem , sok z połowy limonki i mieszamy. Do marynaty wkładamy szczupaka mieszamy aby marynata dobrze pokryła szczupaka. Odstawiamy do lodówki na ok 30 min. Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy. Pomidorki kroimy na połówki. Szczupaka obsmażamy na patelni teflonowej już bez tłuszczu. Podlewamy kilkoma łyżkami białego wina - odparowujemy. Dodajemy pomidorki cherry. Następnie dodajemy makaron. Wszystko razem podsmażamy. Dodajemy świeży koperek , doprawiamy sola i pieprzem według uznania.
U mnie po wczorajszym obiedzie faworytem był dorsz z kaszą gryczaną aż tu nagle wpada mi ten przepis. Fantastyczne połączenie aż spróbuję w następny weekend :-)
OdpowiedzUsuń