czwartek, 18 lipca 2013

Zielony torcik i 6 urodziny mojego synka

 16 lipca mój synek przyszedł na świat dokładnie 6 lat temu . Pamiętam to jak dziś . Był taki malutki , a w tym roku podejmowałam decyzję czy mam iść do pierwszej klasy :)
                           

Z okazji jego święta zrobiłam mu torcik , taki inny zieloną kulę .






                                                           Aby serduszko Twoje
                                                          gorące było zawsze jak słońce..
                                                          A uśmiech Twój radosny
                                                          przypominał zapach wiosny...


   URODZINOWY TORCIK
   Biszkopt

    5  jajek
    1 szklanka mąka
    1 łyżeczka proszku
 do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    dżem truskawkowy

    masa śmietanowa

    500 ml śmietana 30%
    żelatyna
    cukier puder

    MASA BUDYNIOWA

    1 szt budyń śmietanowy
    mleko
    1 szt masło
    Masa zielona
    1  masło
    cukier puder
    mleko
    barwnik zielony


Najpierw pieczemy wysoki biszkopt, będziemy go przekrawać na 3 . Ubijamy białka z odrobina soli potem dodajemy cukier i miksujemy aż się rozpuści. Dodajemy przesiana mąkę z proszkiem i dajemy zółta -lekko mieszamy łyżką i wlewamy do tortownicy o średnicy ok 20-24 cm. Pieczemy. Upieczony przekrawamy na 3. Bierzemy miskę mniej-więcej o wymiarach tortownicy. Wyścielamy ją folią z zapasem aby potem zawinąć resztę foli na tort.Jeden biszkopt przecinamy na 6 trójkątów i wykładamy dno miski. Drugi biszkopt kroimy w paski i uzupełniamy dno miski. Gotujemy budyń zostawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem do smaku , dodajemy rozpuszczona żelatynę. Dżem truskawkowy podgrzewamy na patelni i smarujemy nim biszkopt w misce. Wstawiamy na chwilę do lodówki aż dżem będzie zimny. Na dżem wlewamy śmietanę z żelatyną. Wstawiamy do lodówki aż będzie twarda. Zimny budyń ubijamy z masłem , dodajemy dżem truskawkowy dla słodkości i smaku. Masę wykładamy do masę śmietanowa . Wkładamy do lodówki na ok 15 min. Po tym czasie nakrywamy 3 biszkoptem miskę , odcinamy końcówki aby biszkopt był równy misce. Nakrywamy wystającą folią. Po kilku godzinach tort jest gotowy. Obracamy miskę i podnosimy ją. Robimy masę maślaną. Miksujemy masło z cukrem pudrem i odrobina mleka. Dodajemy barwnik. Taką masę nakąłdamy na kulę. Wstawiamy do lodówki. Następnie ozdabiamy tort.




1 komentarz:

  1. bsrdzo ładny torcik ;))
    Wszystkiego najlepszego dla synka!

    OdpowiedzUsuń