Dziś okoń ale nie morski. Smaczny Polski OKOŃ . Podany z zimną pyszną salsą do której użyłam pomidorów krojonych PODRAVKA.
Pieczony okoń z salsą z awokado i pomidorów
składniki
3 szt okoń,
2 szt awokado,
1/2 kartonu pomidory krojone Podravka
olej lniany,
1 ząbek czosnku
pieprz kolorowy ziarnisty
Sól morska
Okonia myjemy odcinamy głowę ,ogon , wyciągamy wnętrzności -płuczemy , osuszamy. Solimy rybę do smaku. Pieczemy w piekarniku ok 20 min w 200 stopniach. Awokado obieramy , wyciągamy pestkę wkładamy do blendera. Dodajemy pokrojone pomidory z kartonika , wyciśnięty czosnek ,olej lniany sól i pieprz do smaku. Miksujemy. Salsę chłodzimy i podajemy z upieczona rybą.
Użyłam krojonych pomidorów Podravka
Lubię takie salsy, pomidorki i awokado - pycha!
OdpowiedzUsuń