Moje nowe doświadczenie , człowiek uczy się całe życie. Bardzo smaczny pomysł na obiad.
Pulpety zapiekane w włoszczyźnie
składniki
1/2 kg mięsa mielonego
1 cebula
1 jajko
1/2 szt bułki czerstwej
2 ząbki czosnek
3 łyżki bułki tartej
Sól morska
pieprz biały
1 łyżka masło
ok 2 szklanki bulionu warzywnego
2 szklanki włoszczyzny mrożonej
Mięso mielone najlepiej samemu przekładamy do miski. Cebulę białą obieramy i ścieramy do mięsa na tarce warzywnej. Czosnek ok 2 ząbki obieramy i także ścieramy. Wbijamy jajko. Jedną małą bułeczkę lub pół większej moczymy w odzie. Odciskamy i dodajemy do masy mięsnej. Dodajemy bułkę tartą. doprawiamy sola i pieprzem - mieszamy masę. Po porządnym urobieniu wymieszaniu odstawiamy do lodówki. Na patelni rozpuszczamy masło podsmażamy na nim włoszczyznę. Po ok 5 min smażenia zalewamy bulionem. Z mięsa formujemy pulpety układamy je w naczyniu żaroodpornym zalewamy włoszczyzną i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 30-40 min w 200 stopniach ok 20 min potem zmniejszamy do 180 .
Przed włożeniem do piekarnika
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz