czwartek, 8 sierpnia 2013

Zupa leśna

Zupka z grzybkami i mięsem z dziczyzny . na ostro z majerankiem .

Zupa leśna

składniki
  40 dag mięso z dzika
    2 szt udko
    4 szt borowiki świeże lub suszone
    1 szt papryka czerwona
    majeranek
    papryka słodka mielona
    2 ząbki czosnku
    2  cebule
    olej
    4 łyżki przecieru pomidorowego
    2 szt marchew
    5  ziemniaków
    magii
    2 łyżki masła
    1 litr bulionu
    2 łyżki mąki

Mięso z dzika kroimy w kosteczkę , udka zostawiamy w całości . Grzyby leśne mogą być suszone gotujemy , po ugotowaniu siekamy. Na oleju w dużym rondlu podsmażamy cebulę z czosnkiem , dodajemy mięso z dzika pokrojone w kostkę oraz udka. smażymy. doprawiamy sola ,papryką słodką i smażymy na złoto. Dolewamy wody ok 1 litr. Dusimy ok 30 min. Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę ,ziemniaki , paprykę i gotujemy następne 20 min. Dodajemy przecier pomidorowy. Wyciągamy udka i obieramy mięso od kości-kroimy i dodajemy do zupy. Zagotowujemy doprawiamy majerankiem , magii ,papryką w proszku  do smaku. Robimy zasmażkę. do zupy dolewamy bulion warzywny - zagotowujemy , dodajemy zasmażkę stopnia 2 .Mocno mieszamy . Zagotowujemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz