niedziela, 15 września 2013

Gulasz drobiowo - wieprzowy z włoszczyzną

Gulasz jest dobry do wszystkiego makaronu , ryżu , kaszy i ziemniaczków . Najlepszy z dodatkiem kaszy i ogóra kiszonego.

Gulasz drobiowo - wieprzowy z włoszczyzną


składniki
  2 szt pierś z kurczaka
    30 dag schabu
    3 szt liść laurowy kamis
    3 szt ziele angielskie Kamis
    3 szt pieprz kulki
    1 opakowanie włoszczyzna mrożona
    2 szt cebula
    2 ząbki czosnku
    Sól morska
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    przyprawa w płynie
     uniwersalna przyprawa
    4 łyżki oleju

Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę , to samo robimy z schabem. Na patelni dużej podgrzewamy olej ok 4 łyżki i smażymy mięso. Kiedy mięso zrobi się złote dodajemy pokrojoną cebulę , ziele angielskie. Liść laurowy i pieprz w kulkach. Smażymy chwilę. Dodajemy worek włoszczyzny mrożonej. Dusimy. Dodajemy sól do smaku i zalewamy gorąco przegotowaną wodą. Dusimy na małym płomieniu pod przykryciem. Co jakiś czas mieszamy. Następnie dodajemy starty na tarce czosnek. Kiedy mięso jest miękkie robimy zasmażkę. Rozpuszczamy masło mieszamy je z mąką. Dodajemy do gulaszu. Mieszamy doprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną.



1 komentarz: