niedziela, 29 września 2013

Moja przygoda z winem CELEBRO

W ramach współpracy blogerskiej dostałam paczkę pełną wspaniałych win. Wino często używam w kuchni ale tej marki jeszcze nie znałam.

Wszystko o tych winach znajdziemy na stronie Celebro http://www.celebro.com.pl/




Kilka informacji  jakie wina do czego :)

Do dania głównego, w zależności co zaserwowano, podajemy wina wytrawne, półwytrawne, bądź półsłodkie i koniecznie schłodzone. Do ciemnego mięsa, jak i dań z grzybów, czy tłustych serów, najlepiej podać wino czerwone, wytrawne, zaś do drobiu ewentualnie można podać wino białe. Na wystawnych, eleganckich przyjęciach do drobiu podajemy jednak wino czerwone, wytrawne.

Ryby, białe mięsa, potrawy z jaj serwujemy najczęściej w towarzystwie wina białego, wytrawnego. Do kawioru podajemy szampana, zaś do deserów najlepsze są wina słodkie, a także musujące podawane w temperaturze pokojowej.


W jakiej temperaturze podajemy wina ?

Wina deserowe powinny być już chłodniejsze, ok. 12 - 16°C, wina białe wytrawne i różowe najlepsze są podane w temperaturze 8 - 10°C. Wermuty i szampany najlepiej schłodzić do ok. 6 - 8°C.
W paczce od Celebro otrzymałam 

Wino czerwone, półwytrawne wyprodukowane
ze specjalnie wyselekcjonowanych winogron,
rosnących w słonecznych winnicach północnej
Italii. Posiada delikatnie owocowy bukiet
i doskonałą harmonię smaku. Najlepiej
podawać w temp. 16-18°C.  Idealne
do wieprzowiny, makaronów i pizzy.


 Wino białe, półwytrawne  o złocistożółtej
barwie, pełne przyjemnych cytrusowych
aromatów. Łagodne w smaku,
orzeźwiające z owocową nutą.
Najlepiej podawać w temp. 10-12 oC.
Doskonałe do serów, drobiu i sałatek.
Idealne jako aperitif.

 Wino czerwone, półwytrawne
o wyraźnym zapachu dojrzałych,
czerwonych owoców o delikatnym
zakończeniu.W smaku dobrze zrównoważone.
Najlepiej podawać w temp. 16-18°C.
Znakomite do wołowiny i mięs z grilla.

 Wino białe, półwytrawne  oddające
niesamowity charakter winnic zatopionych
w gorącym słońcu Hiszpanii. Łagodne
i orzeźwiające w smaku, z przyjemnym
finiszem. Najlepiej podawać w temp.
10-12 oC. Idealne do ryb i owoców morza.
Doskonałe jako aperitif.

i  Różowe wino Celebro słynie ze swej delikatności. Jest jak muśnięcie wiatru, przynoszącego zapach śródziemnomorskiej plaży. Obiecuje chwile odpoczynku, spokoju i harmonii. Orzeźwiający, soczyście owocowy aromat podkreśla smak lodów ciast i deserów.


Testowanie w moje kuchni zaczynam jutro. W poniedziałek biorę się za gotowanie.
Dziś w niedzielne popołudnie zaczęłam testowanie ale relaksacyjne :)

Nie ma jak wypoczywać i podziwiać jesienne Bieszczady z lampką różowego wina.
Wino przypadło mi do gustu , jest na razie moim ulubionym :)  Półsłodkie takie lekkie i cudowne w smaku .

A jak to wyglądało ....

Między czasie  szukałam inspiracji w książce kucharskiej jaką otrzymałam od CELEBRO, pełną smakowitych dań .





 Zapraszam na kolejne wpisy  w których przedstawię swoje przepisy z użyciem wyżej wymienionych win.

1 komentarz:

  1. Totalnie nie w temacie win, ale... Cudny masz kolor włosów!! :)

    OdpowiedzUsuń