niedziela, 15 września 2013

Pomidorowe klopsiki z bazylią

Smaczne małe klopsiki z mięsa drobiowego w sosie pomidorowym z dodatkiem bazylii.

Pomidorowe klopsiki z bazylią


składniki
  1/2 kg mięso mielone drobiowe
    2 szt cebuli
    pieprz biały
    papryka słodka mielona
    bułka tarta
    jajko
    Sól morska
    bazylia utarta
    2 szklanki pulpy pomidorowej
    1 szt kostka rosołowa
    1 łyżka masła
    1/2 szklanki śmietany 30 %
    cukier


Mięso mielone drobiowe wkładamy do miski , wbijamy jajko i dodajemy 1 cebulę startą na tarce małe oczka. Mieszamy dodajemy bułkę tarta aby zagęścić masę. Doprawiamy sola ,pieprzem i odrobiną bazylii. Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła z oliwą - z masy mięsnej formujemy kulki i smażymy je z obu stron na złoto. Zalewamy ok 1 szklanką bulionu - dusimy ok 5 min. Dodajemy pulpę pomidorową. Zagotowujemy. Drugą cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Z sosu wyciągamy pulpeciki i odstawiamy je na chwilę . Podsmażoną cebulkę dodajemy do sosu i miksujemy wszystko zagotowujemy. Doprawiamy solą, papryką słodką ,pieprzem, cukrem i bazylią. Zaciągamy sos śmietaną 30 procent i wkładamy z powrotem pulpety. Zagotowujemy.


1 komentarz:

  1. Anonimowy9/15/2013

    Mmm, pyszne, drobiowe, delikatne i pomidorowe :) Mmmkm!!!! Poproszę DUŻO!

    OdpowiedzUsuń