poniedziałek, 16 września 2013

Ucierany jabłecznik

Taka inna wersja jabłecznika , ciasto ucierane słodziutkie , można wykorzystać prawie każdy owoc u mnie z jabłkami .

Ucierany jabłecznik


składniki
  • 3  jabłka
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masło
  • 3 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 5 szt jajek
Pół kostki masła roztapiamy i odstawiamy aby ostygła. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Pięć jajek ubijamy z cukrem na puszysta masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodajemy szklankę mąki i miksujemy na wolniutkich obrotach. Dodajemy śmietanę i znów mąkę. Potem jogurt i znów 1 szklankę mąki. Kończymy wlewając zimne roztopione masło. Mieszamy. Wylewamy ciasto na blaszkę posypujemy lekko mąką i układamy jabłka lekko posypujemy je cukrem i cynamonem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 60 min . Pieczemy w 180 stopniach.




1 komentarz: