Dobra czekoladę rozpuszczamy w misce umieszczonej nad gotującą się wodą. Do zrobienia rzęs będzie nam potrzebna miedziana lub metalowa rura . Rurę tą najpierw mocno zamrażamy . Następnie płynna czekoladę umieszczamy w worku cukierniczym z malutką dziureczką i szybciutko wyciskamy na zimna rurę paseczki . Po kilku sekundach ściągamy palcem jednym ruchem z góry na dół nasze rzęsy. Posypujemy je odrobinami złota jadalnego. Używam jako dekoracje do tortów i deserów.
Rzęsy na zamrożonej rurce
Rzęsy gotowe z odrobiną złota
Tak wyglądają na torcie
a to różowe na innym torcie
Nigdy nie bawiłam sie w takie ozdoby ale myśle że kiedyś musze w końcu spróbować:)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł ;)
OdpowiedzUsuńJuż gdzieś kiedyś dość obszerny artykuł czytałam na temat takiego ozdabiania, szykowania różnych cudów z czekolady :) Dziękuje za przypomnienie
OdpowiedzUsuńwww.basinepichcenie.blox.pl
Pomysł zdecydowanie wart zanotowania :)
OdpowiedzUsuń