piątek, 11 października 2013

Czekoladowe rzęsy - ozdoby na torty i desery

Dobra czekoladę rozpuszczamy w misce umieszczonej nad gotującą się wodą. Do zrobienia rzęs będzie nam potrzebna miedziana lub metalowa rura . Rurę tą najpierw mocno zamrażamy . Następnie płynna czekoladę umieszczamy w worku cukierniczym z malutką dziureczką  i szybciutko wyciskamy na zimna rurę paseczki .  Po kilku sekundach ściągamy palcem jednym ruchem z góry na dół nasze rzęsy. Posypujemy je odrobinami złota jadalnego. Używam jako dekoracje do tortów i deserów.


Rzęsy na zamrożonej rurce


Rzęsy gotowe z odrobiną złota


Tak wyglądają na torcie



a to różowe na innym torcie 


4 komentarze:

  1. Nigdy nie bawiłam sie w takie ozdoby ale myśle że kiedyś musze w końcu spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już gdzieś kiedyś dość obszerny artykuł czytałam na temat takiego ozdabiania, szykowania różnych cudów z czekolady :) Dziękuje za przypomnienie
    www.basinepichcenie.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł zdecydowanie wart zanotowania :)

    OdpowiedzUsuń