sobota, 12 października 2013

Risotto ze szpinakiem i pieczarkami

Kolejny pomysł na risotto tym razem z szpiankiem i pieczarkami. Ma się rozumieć na odrobinie wina.


Risotto ze szpinakiem i pieczarkami

składniki
    2 szklanki ryżu do risotta
    1 łyżka masła
    1 łyżka oliwy z oliwek
    15 dag pieczarki
    1 garść szpinaku świeżego
    Sól morska
    1./2 szklanki wina białego
    1 kawałek grana padano
    2 szklanki bulion warzywny
    1 szt cebula

Cebule obieramy i siekamy drobniutko. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło i oliwę. Podsmażamy cebulkę. Wsypujemy ryż - mieszamy podsmażamy , aż ryz zrobi się szklisty. Dolewamy wino - mieszamy. Kiedy wino odparuje dodajemy pokroje pieczarki. Mieszamy. Dolewamy troszkę bulionu mieszamy - po kilku minutach zmów podlewamy bulionem . Nakrywamy pokrywką. Kiedy ryż wypije bulion znów podlewamy. Pod koniec dodajemy liście szpinaku i mieszamy. Doprawiamy solą morską do smaku. Na koniec dodajemy starty grana padano. Mieszamy i podajemy.



Do risotta użyłam wino białe

 Wino białe, półwytrawne  o złocistożółtej
barwie, pełne przyjemnych cytrusowych
aromatów. Łagodne w smaku,
orzeźwiające z owocową nutą.
Najlepiej podawać w temp. 10-12 oC.
Doskonałe do serów, drobiu i sałatek.
Idealne jako aperitif.

1 komentarz: