czwartek, 23 stycznia 2014

Kasza jęczmienna z żurawiną i serem żółtym

Coś zdrowego coś dobrego połączenie kaszy z wędzoną kiełbasą żurawiną i serem .

Kasza jęczmienna z żurawiną i serem żółtym

składniki
   4 łyżki żurawiny
    1 szklanka kaszy jęczmiennej Kupiec
    15 dag kiełbasy wędzonej
    1  cebula
    1 łyżka masła
    1 szklanka bulionu
    10 dag ser żółty salami
    pieprz czarny mielony
    Sól morska
    1/2 szklanki białe wino


Cebulę obieramy i siekamy drobno. W płaskim garnku rozpuszczamy masło , podsmażamy na nim cebulkę. Dodajemy pokrojoną kiełbaskę , podsmażamy. Dodajemy kasze jęczmienną- mieszamy i chwilę smażymy. Wlewamy 1/2 szklankę białego wina. Redukujemy alkohol. Mieszamy dolewamy bulionu 1/2 szklanki, mieszamy. Dusimy chwilę aż bulion wyparuje. Dolewamy znów bulionu - mieszamy. Powtarzamy czynność aż kasza będzie ugotowana. Na koniec dodajemy starty żółty ser. Mieszamy i dodajemy żurawinę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.




1 komentarz: