niedziela, 23 lutego 2014

Risotto z żurawiną na białym winie

Jak ja lubię ta potrawę , wspaniale pasuje na obiad , zdrowo , szybko , lekko.  Dziś dodałam do niego cukinię , kiełbaskę i pyszna słodka żurawinę.  Żurawinę ekologiczną marki Symbio.

Risotto z żurawiną na białym winie

składniki
    2 woreczki ryżu Kupiec
    1 szklanka żurawiny Symbio
    1 szt cukinia
    2 łyżki masła
    15 dag kiełbasy krakowskiej
    1 szt cebula biała
    3 szklanki bulion drobiowy
    Sól morska-
    pieprz biały
    3/4 szklanki wina białego

Na dużej głębokiej patelni rozpuszczamy masło podsmażamy posiekaną cebulkę  z kiełbaską. Wsypujemy ryż - mieszamy i smażymy aż ryż stanie się szklisty. Podlewamy winem. Zwiększamy płomień i redukujemy alkohol. Kiedy alkohol wyparuje podlewamy ryż bulionem ok 1/2 szklanki - mieszamy dusimy. Po kilku minutach czynność powtarzamy. Cukinię myjemy i kroimy w drobną kostkę dodajemy do ryżo- mieszamy. Podlewamy bulionem. Dusimy. Nakrywamy pokrywką i dusimy aż ryż wypije bulion. Dodajemy żurawinę - mieszamy . Podlewamy resztą bulionu. Nakrywamy i dusimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na ciepło.




1 komentarz:

  1. Ale fajny pomysł na risotto! A u mnie akurat ryż arborio w szafce czeka, już wiem co z nim zrobię ;)
    Zapraszam do mnie http://gotowaniena102.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń