poniedziałek, 24 marca 2014

Konkurs BlODERCHEF w Dwór Kombornia Hotel & SPA - Warsztaty czekolady

To już ostatnie wspomnienia z konkursu Blogerchef -   Po konkursie odbyły się warsztaty z robienia czekolady .
Dwór Kombornia słynie  z produkcji własnej czekolady Inspirowanej Winem .

Tu moje wcześniejsze wspomnienia z pierwszego i drugiego dnia    konkursu   http://mojakuchniamalutka.blogspot.com/2014/03/konkurs-bloderchef-w-dwor-kombornia.html




Dwór oferuje nam 12 wspaniałych smaków czekolada.
 Rose -
  Porto
Tokaji
 Gewurztraminer
 Sauvignone Blanc
  Chardonnay
 Riesling
  Muscat
 Merlot
  Zinfandel
 Pinot Noir
 Cabernet Sauvignon
 Syrah

 O unikalnym procesie tworzenia ChocoWine pisze Dwór Kombornia

ChocoWine to czekolady odzwierciedlające kompozycje zapachowe i smakowe win z rożnych odmian winogron, a zawartość kakao dostosowana jest do mocy wina. Proces tworzenia naszej czekolady jest unikalny. Zanim tabliczki zostaną uformowane, nadajemy czekoladzie akcenty aromatów w procesie leżakowania. Niuanse smakowe zawieramy w samej czekoladzie, a smaki przewodnie takie jak owoce, zioła, przyprawy, korzenie, a nawet grzyby czy warzywa umieszczamy na wierzchu czekolady. Nad opracowaniem receptury pod okiem sommeliera czuwał Mistrz Polski Cukierników.

Pierwsza część to pokaz tworzenia czekolady  ręczne temperowanie , wlewanie do formy i dodawanie wybranych naturalnych dodatków .






Po pokazie każdy z nas mógł zrobić sobie swoja czekoladę .


I tak powstały nasze czekolady






Po warsztatach czekała nas pożegnalna kolacja inspirowana tym razem PIWEM .
Najpierw przygotowania do kolacji
Na kolacji czekała nas niespodzianka .
Degustacja Piw  wspaniale dobranych do posiłku
Piwa pochodziły z URSA MAIOR  browaru rzemieśniczego z woj Podkarpackiego a dokładniej z Uherzec .




Podczas kolacji zaserwowano nam



Do każdej potrawy mieliśmy dobrane piwko na zasadzie podobieństwa lub przeciwieństwa smaku.
Piwa były smaczne i wspaniale wkomponowały się w Nasz wieczór.

próbowaliśmy
Do filetu z kaczki podano nam piwo Ursa Bambina Blues







Schab z dzika popijaliśmy Ursa Renegat

A do deseru
Ursa Blonde Cascade


                                                                               

 I koniec wspaniałej przygody . Dziękuję Wszystkim za towarzystwo i super zabawę :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz