środa, 3 września 2014

Coś pysznego - Chrupiące placuszki z gulaszem mięsno - warzywnym

Mina męża po pierwszym kęsie placuszków - nie do opisania .
Smakowało i to bardzo . Smaczne bardzo syte i tak naprawdę w cale nie pracochłonne.  Jeżeli uchowa się reszta gulaszu można wykorzystać go na drugi dzień podając z ziemniakami , kasza czy makaronem.


Chrupiące placuszki z gulaszem mięsno - warzywnym


składniki

placuszki
1 kg ziemniaków
ok 3 łyżki mąki
2 jajka
2 ząbki czosnku
sól , pieprz do smaku
olej do smażenia

Gulasz
1 kg łopatki
2 cebule
4 ząbki czosnku
seler mały kawałe
marchewka
 kukurydza kilka łyżek
tymianek
papryka czerwona 1 szt
kostka wołowa - bulion
sól, pieprz
masło ok 2 łyżki
mąka 2 łyżki
chilli

Rozpoczynamy od nastawienia gulaszu. Mięso kroimy w kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej . Smażymy kostki mięsa. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojony w plasterki czosnek.
Podlewamy 2 szklankami wrzątku z rozrobioną kostką wołową . Dusimy ok 20 min. Dodajemy pokrojone w małą kosteczkę warzywa. Doprawiamy solą pieprzem , chilli, papryką i na końcu odrobina tymianku. Robimy zasmażkę . Rozpuszczamy masło dodajemy mąkę - mieszamy - dodajemy do gulaszu. zagotowujemy.
Teraz czas na placuszki.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Dodajemy mąkę , starty czosnek. Wbijamy jajka. Mieszamy , doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Smażymy placuszki.
Serwowanie . Na jeden placuszek nakładamy gulasz przekładamy drugim placuszkiem. Jeszcze ra nakładamy mięso z gulaszu i ozdabiamy kwaśną śmietaną.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz