środa, 17 września 2014

Jesienna zupa z mięsem

Co raz zimnej - taki mamy klimat . Zaczynamy gotować inaczej . Moja propozycja syta zupa z mięsem , ziemniaczkami , kluseczkami .
Zastępuje nam 2 dania.
Jednogarnkowy obiad , mało zmywania i dużo smaku i aromatu.

Jesienna zupa z mięsem

składniki

łopatka ok 1/2 kg
mąka ok 1/2 szklanki
jajko 1 szt
sól
pieprz młotkowany
cebula
3 pomidory
bulion drobiowy ok 2 litry
masło klarowane ok 3 łyżki
sos sojowy
ogórki konserwowe
śmietana 30 % ok 1/2 szklanki
papryka czerwona w proszku 1 łyżeczka
chilli
majeranek
czosnek 2 ząbki .
1/2 kg ziemniaków
Mięso kroimy w kosteczkę doprawiamy pieprzem i kropimy sosem sojowym. Mięso smażymy na złoto i przekładamy do dużego garnka.
Na tej samej patelni bez mycia na maśle klarowanym podsmażamy pokrojoną cebulkę i posiekany czosnek. Dodajemy paprykę słodką . Po usmażeniu przekładamy do dużego garnka.
Następnie podsmażamy pokrojone w kosteczkę ziemniaki . Solimy je i doprawiamy majerankiem , po podsmażeniu dodajemy do dużego garnka. zawartość garnka zalewamy bulionem . Gotujemy. Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory. Robimy ciasto na kluski. Mieszamy mąkę z jakiem i odrobina wody , solimy do smaku. Kładziemy na zupę małe kluski. Doprawiamy wszystko solą ,pieprzem ,sosem sojowym.
Zalewamy śmietaną . Zagotowujemy. Pod koniec dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz