sobota, 15 listopada 2014

Domowa szarlotka

Przepisów na szarlotkę są setki. Każdy dobry , łatwy , pyszny i inny.
Dziś mój przepis , może już taką piekliście ...  jeżeli nie jest wart wypróbowania.


Domowa szarlotka

składniki'

3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
250 g zimnego masła
4 jajka

Jabłka:

1 kg jabłek
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu


Na stolnice wysypujemy 3 szklanki mąki dodajemy odrobinę soli , proszek i pokrojone drobno masło. Siekamy.  Dodajemy jajka i cukry . Siekamy chwilę i łączymy w ciasto.
Odstawiamy do lodówki na ok 2 godziny.
Ciasto dzielimy na pół.
Jabłka ścieramy dodajemy cukry i cynamon.
Jedno ciasto rozwałkowujemy robimy dziurki widelcem, nakładamy jabłka. Nakrywamy drugim rozwałkowanym ciastem. 
Wkładamy do piekarnika na ok 50 min. Pieczemy w 180 stopniach.





2 komentarze: