Sernik na zimno taki jak lubimy ale w wersji light . Zamiast śmietany 30 % użyłam mleka 0,5 procent . Spód zrobiony z dodatkiem mąki kokosowej . Smakuje bosko i ma mniej kalorii .
Mąką kokosową użyłam z sklepu http://www.olvita.pl
Sernik na zimno na kokosowym spodzie .
składniki
1 kg ser twaróg mielony z wiaderka
1 szklanka mleko 0,5 %
6 łyżeczek żelatyny
1 łyżeczka Stevia
ciasto
5 jajek
3/4 szklanki maki pszennej
2 łyżki maki kokosowej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 galaretki truskawkowe
Rozpoczynamy od upieczenia biszkoptu. Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę dodajemy szklankę cukru - dalej ubijamy aż cukier rozpuści się.
Dodajemy rozmieszany z łyżką wody żółtka. Miksujemy jeszcze chwilę. Dodajemy mąki i proszek mieszamy łyżką . Pieczemy ok 25 min w 180 stopniach.
Ser miksujemy z stevią . Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę . Wlewamy do sera i miksujemy . W tortownicy układamy biszkopt wlewamy na niego ser. Odstawiamy do lodówki na ok 20 min. Rozrabiamy galaretkę w mniejszej ilości wody . Przestudzoną wlewamy na ser. Odstawiamy do lodówki.
na pewno wszyscy się nim zajadali!
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie :) Cudne kolory :)
OdpowiedzUsuń