sobota, 31 stycznia 2015

Ciasto ucierane cielaczek z truskawkami

Łatwe smaczne ciasto ucierane w tak zwane łatki. Do tego truskaweczki. Takie ciasto wspaniale pasuje do herbatki czy kawusi. Polecam szybkie w zrobieniu.
Przepis jest na blaszkę prostokątną lub większa tortownicę


 Ciasto ucierane cielaczek z truskawkami
składniki
ciasto białe
4 jajka
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ciasto ciemne
4 jajka
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
truskawki mrożone

Jajka wbijamy do miski i miksujemy na pianę. Pomalutku dosypujemy szklankę cukru . Miksujemy aż cukier będzie prawie nie wyczuwalny. 100 gram masła rozpuszczamy w garneczku i odstawiamy do wystudzenia. Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Dolewamy zimne masło. Miksujemy. odstawiamy miskę z ciastem. W drugiej misce miksujemy jajka na puch dosypujemy cukier. Miksujemy. Dokładamy mąkę z proszkiem i kakao. Dalej miksujemy dolewamy   zimna masło miksujemy. Do tortownicy dużej wylewamy białe ciasto na nie ciemne ciasto. Za pomocą pateczka lub drugiej strony łyżki drewnianej delikatnie mieszamy ciasto. Aby wyszły nasze łaty. wkładamy truskawki. Tortownice wkładamy do piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok 50 min.





2 komentarze: