wtorek, 17 lutego 2015

Paprykowe żeberka.

Kiedy zobaczyłam tak piękne grube żeberka , nie mogłam się powstrzymać - wykupiłam najładniejsze.
Śliczne przerośnięte , nawet nie było widać kości .
Jak żeberka to tylko smażone lub pieczone .
Moje były smażone z dużą ilością papryki słodkiej i ostrej .

Paprykowe żeberka.

składniki
1 kg żeberek
papryka słodka
papryka ostra
czosnek ok 3 ząbki
olej
masło klarowane
2 cebule
pieprz kolorowy 
sól morska
1 łyżka przecieru pomidorowego
1szklanka bulionu warzywnego

Żeberka kroimy w mniejsze kawałki . Solimy oprószamy pieprzem.
W brytfance rozgrzewamy olej z dodatkiem masła klarowanego.
Wkładamy żeberka , obsmażamy z dwóch stron. Dodajemy posiekany czosnek i pokrojona w półplasterki cebulę . Dodajemy paprykę słodka i ostrą . Smażymy chwilę  kiedy mięso zacznie przywierać podlewamy je bulionem. Nakrywamy brytfankę i dusimy na małym ogniu. Dodajemy przecier pomidorowy. Jeżeli jest potrzeba dolewamy jeszcze bulionu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy do miękkości mięsa.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz