czwartek, 28 maja 2015

Mielone w sosie z boczniakami

Smaczne danie z wykorzystaniem smacznych i tanich grzybów boczniaków.  Klopsiki podsmażone i uduszone własnym sosie z dodatkiem pokrojonych świeżych grzybów. Podajemy z ziemniakami , ryżem lub kaszą .

Mielone w sosie z boczniakami 

składniki
1/2 kg łopatki
1 jajko
3 łyzki bułki tartej
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 łyżka masła
1 cebula
20 dag boczniaków
4 łyżki masła klarowanego
5 łyżek śmietany 30%

Łopatkę mielimy na drobnym sitku maszynką do mieleni. Dodajemy jajko, bułkę tartą. Mieszamy. Posiekaną cebulkę podsmażamy na łyżce masła i dodajemy do mięsa. Doprawiamy wyciśniętym czosnkiem , sola i pieprzem . Wyrabiamy masę , dodając z 4 łyżki lodowatej wody. Formujemy klopsiki. Obsmażamy je na maśle klarowanym. Kiedy klopsiki są rumiane ,dodajemy pokrojone  w paseczki boczniaki. Smażymy razem. Podlewamy bulionem . Dusimy do miękkości grzybów. doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pod koniec dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy aż sos się zredukuje.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz