piątek, 8 maja 2015

Pieczony pstrąg z czosnkiem niedźwiedzim

Pstrąg to moja ulubiona ryba , najlepsza z Bieszczadzkich rzek. Jego mięso ma całkiem inny kolor niż te z marketów. do tego lekki powiew czosnku wydobytego z pesto z czosnku niedźwiedziego - pyszne zdrowe danie .

Pieczony pstrąg z czosnkiem niedźwiedzim

składniki
2 pastrągi
garść czosnku niedźwiedziego
3 łyżki orzechów włoskich'
sól morska
olej
masło ok 2 łyżki
1kg młodych ziemniaków
przyprawa do ziemniaków


W malakserze miksujemy czosnek niedźwiedzi z orzechami i olejem. Doprawiamy solą do smaku. Jeszcze raz miksujemy i odstawiamy do lodówki.
Pstrągi patroszymy myjemy solimy . Do brzuszka wkładamy kawałek masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 15 min.
Ziemniaki myjemy i gotujemy na półtwardo. Kroimy na pół posypujemy przyprawą do ziemniaków , układamy na blasze i wkładamy do piekarnika. Pstrągi smarujemy pesto z czosnku i wstawiamy jeszcze do piekarnika . Pieczemy w ok 170 stopniach aż pstrągi będą gotowe. Opiekane ziemniaki serwujemy z pstrągiem .






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz