poniedziałek, 15 czerwca 2015

Zupka kalafiorowo- brokułowa z pieczarkami

Korzystając z wysypu świeżych warzyw powstała fajna zupka. kalafior, brokuł i plasterki pieczarek. Podana z świeżym gotowanym jajeczkiem i odrobiną koperku.  Syta zdrowa i lekka zupka smakuje przez cały rok .

Zupka kalafiorowo - brokułowa z pieczarkami

składniki
1 kalafior
1 brokuł
15 dag pieczarek
1 szklanka śmietany 30%
sos sojowy
sól morska
1 łyżka masła
4 jajka
pieprz
koperek
4 ziemniaki młode

Brokuła i kalafior myjemy osuszamy kroimy na różyczki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę . Pieczarki kroimy w plasterki. Jajka gotujemy na twardo, zimne obieramy i kroimy w ćwiarteczki.
Na patelni na masełku podsmażamy pokrojone pieczarki i pokrojone ziemniaczki. Do garnka z wodą wkładamy pokrojony kalafior i brokuł. Zagotowujemy. Solimy do smaku. Dodajemy podsmażone pieczarki i ziemniaki. Wszystko razem gotujemy. Doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Kiedy warzywa robią się miękkie dolewamy śmietanę 30 % zagotowujemy. Dodajemy pokrojony koperek. podajemy z ćwiartkami jajek.







Smacznego !!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz