Prosty i za razem zdrowy obiadek. Dużo warzyw , dużo smaku i witamin .
Dla koloru i zdrowotności liście botwinki i odrobina czosnku .
Warzywa z patelni z botwina i sadzonym
składniki
1/2 kg młodych ziemniaków
1 cukinia
1 garść botwinki
czosnek 2 ząbki
pomidor 2 szt
masło klarowane 2 łyzki
sól morska
pieprz kolorowy
szczypior
jajka
marynowane cebulki
sos sojowy
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i kroimy na pół. Cukinie dobrze myjemy i kroimy w plasterki. Czosnek siekamy. Pomidora kroimy w ćwiartki.
Botwinkę myjemy - osuszamy. Cebulkę marynowaną odcedzamy. Na patelni na maśle klarowanym podsmażamy czosnek , dodajemy pokrojone ziemniaki i cukinie . Chwilę smażymy. Dodajemy kawałki pomidora. Lekko mieszamy. doprawiamy sosem sojowym. Na koniec dodajemy botwinkę i cebulkę marynowaną . Jeszcze raz mieszamy . Doprawiamy pieprzem kolorowym świeżo mielonym . Na drugiej patelni smażymy jajka. Podajemy z pokrojonym szczypiorkiem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz