środa, 26 sierpnia 2015

Ananas w cieście drożdżowym

Ala racuszki zamiast popularnych jabłek użyłam egzotycznego owocu - ananasa. Kawałki ananasa można dodać do ciasta , ale nam lepiej smakowało jak całe plastry zanurzaliśmy w cieście . Smaczny słodki deser . Podajemy z cukrem pudrem, bita śmietaną albo lodami waniliowymi.

Ananas w cieście drożdżowym 
składniki
puszka krążków ananasa Dole
1/2 litra mleka
5 dag drożdży
1 łyżka cukru
mąka
2 jajka
olej Rapso
 
Do miski dajemy drożdże rozcieramy je z cukrem. Dolewamy mleko i dobrze mieszamy. wbijamy całe jajka - mieszamy. Dosypujemy mąki na tyle aby ciasto zrobiło się gęste - konsystencji kwaśnej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15 min. Na patelni rozgrzewamy olej ok 2 łyżki. Plastry ananasa moczymy w cieście i układamy na patelni. Smażymy na złoto. 






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz