Żurek na zakwasie z kawałkami boczku , smażona cebulka i duszonymi z masełkiem ziemniaczkami. Pół na pół. Pół talerza ziemniaków i pół talerza żuru . Pycha....
Bieszczadzki żurek z ziemniakami
składniki
2 litry wody
1/2 litra zakwasu żuru
2 kości wędzone
włoszczyzna
2 cebule
2 szklanki śmietany 30 %
30 dag boczku
masło
1 kg ziemniaków
majeranek
sól
pieprz
musztarda
chrzan
lisc laurowy
ziele angielskie
Ziemniaki obieramy i gotujemy z dodatkiem soli. Po ugotowaniu odcedzamy i dusimy z masłem.
Gotujemy wywar na kości wędzonej z dodatkiem włoszczyzny. Po ok 30 min odcedzamy. Dodajemy liść laurowy , ziele angielskie. Zagotowujemy wlewamy zakwas. Gotujemy ok 10 min, dodajemy 2 łyżki musztardy,majeranek, chrzan sól i pieprz do smaku. Dodajemy ok 2 szklanki śmietany 30 % . Doprawiamy świeżo wyciśniętym czosnkiem. Boczek kroimy w kosteczkę lub paski, cebule podsmażamy. Smażymy na złoto i dodajemy do żurku. Zagotowujemy. Na talerz na jedna połówkę dajemy ziemniaki na drugą żur. Podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz